WettelijkeRente.net - Wettelijke rente, percentages, berekeningen  
Home - Renteberekening uitvoeren

Renteberekening uitvoeren

Vul onderstaand formulier in om de rente te berekenen
Hoofdsom : ,  EURO  
Berekenen vanaf : ...    
Berekenen tot en met : ...    
Soort rente : Help
Rente :
Hoofdsom + rente :

Welk soort rente moet ik kiezen?

 • Als eerste moet u bepalen of u de wettelijke rente voor handelstransacties of de wettelijke rente voor consumententransacties moet gebruiken.

  U dient te kiezen voor wettelijke rente voor handelstransacties indien er sprake is van een transactie tussen ondernemingen of tussen ondernemingen en overheidsinstanties. De transactie (overeenkomst, factuur, etc.) moet daarnaast zijn ontstaan ná 7 augustus 2002.

  Wanneer een van de partijen een particulier (consument) is of wanneer de transactie vóór 8 augustus 2002 tot stand is gekomen dient u te kiezen voor wettelijke rente voor consumententransacties.

  U kunt er ook voor kiezen om zelf een rentepercentage in te vullen door contractuele rente te selecteren bij soort rente.

 • Vervolgens moet u bepalen of de rente enkelvoudig of samengesteld moet worden berekend.

  Samengesteld is feitelijk rente over rente: bij het berekenen van de rente wordt de rente na een jaar opgeteld bij de hoofdsom. Vanaf dat moment wordt er over het nieuwe bedrag rente berekend, totdat er weer een jaar is verstreken, waarna de rente weer bij de hoofdsom wordt opgeteld. Dit is de 'standaard'; indien er tussen de partijen niets is afgesproken dient de rente samengesteld te worden berekend.

  Bij een enkelvoudige berekening wordt de rente berekend vanaf datum X tot en met datum Y. De hoofdsom blijft tussentijds gelijk.


Waar bent u naar op zoek?


WettelijkeRente.net wordt mogelijk gemaakt door iFlow

iFlow levert incasso software voor incassobureaus, deurwaarders-kantoren en incasso-advocaten.

iFlow IncassoDirect naar:


Partners:

E-Legal Incasso Advocaten - Dé incasso advocaat voor het MKB